Virginia Marie ”Ginni” Rometty on amerikkalainen businessammattilainen ja toimii tällä hetkellä IBM:n toimitusjohtajana. Hän on ensimmäinen nainen joka on johtanut kyseistä yhtiötä. Rometti astui yhtiön palvelukseen Detroitissa 1981. Ennen toimitusjohtajaksi nousemistaan Rometti on ollut yhtiön varatoimitusjohtaja sekä myynti- ja markkinointiosastojen päällikkö.

Fortune-lehti on listannut Romettin viidenkymmenen maailman menestyneimmän liikenaisen joukkoon artikkelissaan ”50 Most Powerful Women in Business” jo kymmenen vuotta putkeen ja hän on sijoittunut listan ensimmäiselle sijalle vuosina 2012, 2013 ja 2014.

6

Rometty opiskeli yliopistossa sähköinsinööriksi ja valmistui kunniamainintojen kera. Hän kertoo olleensa lapsesta asti kiinnostunut matematiikasta ja fysiikasta sekä siitä, miksi asiast toimivat niin kuin toimivat. Valmistumisen jälkeen vuonna 1979 hän työskenteli General Motors Institutessa ja vuonna 1981 hän aloitti työskentelyn IBM:llä insinöörinä Detroitin toimipisteessä. IBM:n konsulttiryhmään hän liittyi vuonna 1991. Myynnin- ja markkinoinnin vastaavaksi hän yleni vuonna 2009 ja on työskennellyt määrätietoisesti kehittääkseen yritystä pilvipalvelujen ja yritysanalyysien saralla.

Lokakuussa 2011 IBM tiedotti, että silloinen pääjohtaja Sam Palmisano vetäytyy tehtävästä, mutta jatkaa yrityksen hallituksen puheenjohtajana. Tehtävään valittiin Rometty. Palmisano kommentoi nimitystä sanomalla, että Rometty todella ansaitsi ylennyksen eikä sillä ollut mitään tekemistä tasa-arvokysymysten kanssa. Syyskuussa 2012 Palmisano jäi eläkkeelle ja Rometty jatkoi hänen tilallaan myös yhtiön hallituksessa.

Rometty on usein korostanut puheissaan vaatimatonta keskiluokkaista taustaansa ja kertonut, minkälaista oli kasvaa Chigagon lähiössä yksihuoltajaäidin lapsena kolmen sisaruksen kanssa. Rometty ei yleensä kuitenkaan puhu aviomiehestään Mark Romettysta, jonka kanssa hän on ollut naimisissa 35 vuotta. Puheessaan vanhan opinahjonsa Northwesternin yliopiston tilaisuudessa kesäkuussa 2015 hän kuitenkin kertoo, miten hänen miehensä on vaikuttanut hänen uravalintaansa. Romettylle oli tarjottu ylennystä, johon hän ei tuntenut olevansa valmis ja hän oli vastannut, että haluaisi saman työpaikan mutta vasta muutaman vuoden kuluttua. Rometty lupasi kuitenkin miettiä asiaa. Kotona Rometty kertoi tilanteen miehelleen, joka kuunteli kärsivällisesti. Lopulta mies kysyi Romettylta, uskooko hän että kukaan mies olisi vastannut tarjoukseen samalla tavoin? Mark Rometty sanoi tuntevansa vaimonsa ja olevansa varma, että kuuden kuukauden kuluttua tämä olisi valmis johonkin uuteen. Nyt Ginni Rometty sanoo ymmärtäneensä, että hänen miehensä oli tuolloin oikeassa ja jo samana iltana hän otti vastaan tuon työpaikan ja aloitti samalla ylenemisen kohti IBM:n johtoa.

8

Aloitettuaan IBM:n johdossa vuonna 2012 Rometty päätti alkaa kutistaa yhtiön toimintoja. Vuonna 2011, ennen Romettyn valtakauden alkua, IBM:n tulos oli 106, 92 miljardia dollaria ja vuonna 2015 vain 81, 74 miljardia dollaria. Rometty on myynyt tuottamattomia osia yhtiöstä ja irtisanonut tuhansia työntekijöitä vuosittain niiltä alueilta, joilla toimintaa on pienennetty. Hän on toisaalta palkannut tuhansia lisää mm. pilvipalvelujen kehittämiseen, designiin ja digitaaliseen markkinointiin.

9

Osa IBM:n toimista vaikuttaa ulkoa päin katsottuna rajuilta, kuten esimerkiksi vain kuukauden palkan tarjoaminen irtisanottaville työntekijöille riippumatta siitä, kuinka monta vuotta he ovat yhtiön palveluksessa olleet. Toisaalta muut Romettyn toimet vaikuttavat innovatiivisilta, kuten esimerkiksi pilvipalvelujen kehittäminen. Romettyn mukaan yhtiö on joutunut mukauttamaan toimintaansa suurten muutosten myötä, kuten liikkuvuuden ja datankäytön kasvun takia. Rometty on korostanut myös sitä, minkälaisia haasteita kohtaa, kun johtaa 105-vuotiasta yritystä. Hänen mukaansa alussa menestys on helpompaa saavuttaa, mutta yrityksen menestyksekäs johtaminen aikakaudesta toiseen on haastavaa. Rometty sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten IBM:n yritysmalli on toiminut ja kasvattanut yhtiön arvoa sekä asiakkaiden että sijoittajien silmissä.

Liittyvä postaus

Pienten, mutta vaikuttavien roolien Maggie Gyllenhaal

Pienten, mutta vaikuttavien roolien Maggie Gyllenhaal

Maggie Gyllenhaal, oikealta nimeltään Margalit Ruth Gyllenhaal Sarsgaard, on amerikkalainen näyttelijätär. Hänet tunnetaan erityisesti elokuvasta ’Yön ritari’, jossa Gyllenhaal näytteli Batmanin lapsuuden ystävää Rachel Dawesia. Gyllenhaal on ollut mukana lukuisissa tunnetuissa elokuvissa ja vaikka roolit ovat usein olleet pieniä, ne ovat kuitenkin nostaneet hänet yhdeksi…

Nicole Kidmanin elämä ja ura

Nicole Kidmanin elämä alkaa jo seikkailulla, sillä hänen australialaiset vanhempansa olivat matkalla Havaijilla, kun Nicole syntyi. Hän sai siis automaattisesti heti Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Nicolen suvussa on muitakin kansalaisuuksia, kuten irlantilaista sukua. Kidmanin perhe muutti takaisin Australiaan, kun Nicole oli neljä. Jo nuorena näyttelemisestä innostunut Nicole…

Emilia Clarken elämä ja ura

On aina hienoa nähdä, kuinka ahkera nuori ihminen saavuttaa tavoitteitaan ja pääsee urallaan eteenpäin. Sitä näkee julkisuudessa erityisesti näyttelijöiden ja laulajien keskuudessa. Emilia Clarke on yksi sellainen esimerkki, joka varmasti inspiroi tulevia näyttelijäsukupolvia vielä pitkään. Emilia Clarke on vuonna 1986 syntynyt englantilainen näyttelijätär, joka ponnahti…

Cameron Diazin elämä

Cameron Diaz on tuttu nimi monelle. Moni ehkä muistaa, että hänen uransa alkoi kertaheitolla vuoden 1994 The Mask -elokuvasta. Diaz on saanut sittemmin rooleja monista suurista elokuvista ja hän on saanut nimensä tunnetuksi ympäri maailman. Hän on päässyt työskentelemään muiden maailman suurten nimien kanssa ja…

© 2021 Naisurat.fi