Meryl Streep tunnetaan vahvoista rooleistaan ja mielipiteistään. Elokuvissa, teatterissa ja televisiossa aktiivisesti työskennellyt nainen on ympäri maailman arvostettu näyttelijä, joka on voittanut roolisuorituksestaan Oscar-palkinnon kolme kertaa. Eri palkintojen ehdokkuuksia Streepillä on enemmän kuin kellään mies- tai naisnäyttelijällä. Oscar-ehdokkaana hän on ollut 19 kertaa ja Golden Globe -ehdokkaana 29 kertaa. Hän on voittanut Golden Globe -palkinnon kahdeksan kertaa. Lisäksi Streep on palkittu Emmyilla, Baftalla, SAG-palkinnolla ja hänet on palkittu myös Cannesin elokuvajuhlilla.

1

Mary Louise Streep syntyi 22. kesäkuuta 1949 Yhdysvalloissa New Jerseyssa Summitin kaupungissa. Hän on perheensä vanhin lapsi ja hänellä on kaksi nuorempaa veljeä, Dana David ja Harry William. Streepin äiti kannusti tytärtään jo nuoresta iästä lähtien ja vahvisti hänen itsetuntoaan. Streep on kuvaillut äitiään mentoriksi, joka totesi tyttärelleen että tämä pystyy mihin vain kunhan ei laiskottele. Ja Streep uskoi häntä. Vielä aikuisenakin Streep haki neuvoa äidiltään, mikäli hän tarvitsi kannustusta.

Näyttelemistä Streep opiskeli Yalen yliopistossa ja rahoitti opiskelunsa tarjoilijan töillä, toimimalla konekirjoittajana ja esiintymällä yli kymmenessä produktiossa vuodessa. Hurja työtahti johti lopulta vatsahaavaan ja Streep mietti, vaihtaisiko näyttelemisen lakiopintoihin. Hän valmistui kuitenkin Yalesta vuonna 1975. Opintojensa aikana Streep kertoo kieltäytyneensä joidenkin professorien harjoituksista, sillä hän ei hyväksynyt tapaa jolla kyseiset professorit halusivat tunkeutua oppilaan yksityiselämään. Yksi Streepin opettajista oli Robert Lewis, joka oli myös yksi kuuluisan Actors Studion perustajista.

2

Streep muutti New Yorkiin valmistumisensa jälkeen 1975. Hän esiintyi lukuisissa musikaaleissa sekä Broadwaylla että sen ulkopuolella ja teki teatterirooleja. Streep ei ollut esiintynyt juurikaan elokuvissa, mutta Robert De Niron roolisuoritus Taksikuskissa (1976) inspiroi häntä ja Streep päätti haluavansa kasvaa juuri samanlaiseksi näyttelijäksi.

Streepin ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1977 elokuvassa Julia, jossa hänellä oli pieni rooli takautumakohtauksessa. Suurin osa hänen kohtauksistaan poistettiin editoinnissa, mutta lyhyt vilahdus kankaalla kauhistutti näyttelijää. “Minulla oli huono peruukki ja he poistivat kohtaukseen kuuluneet repliikkini ja laittoivat ne suuhuni toisessa kohtauksessa”. Streep päätti tuolloin vihaavansa elokuvantekoa.

Elokuvaura sai kuitenkin pian jatkoa, sillä Robert De Niro huomasi Streepin tämän esiintyessä Kirsikkapuutarha-teatteriesityksessä ja ehdotti, että tämä tekisi roolin De Niron tyttöystävänä elokuvassa Kauriinmetsästäjä. Streepin silloinen poikaystävä John Cazale oli kiinnitetty samaan elokuvaan. Cazale oli saanut diagnoosin keuhkosyövästä ja Streep hyväksyi roolin samasta elokuvasta voidakseen viettää aikaa Cazalen kanssa. Elokuvasta tuli menestys ja Streep sai roolistaan ensimmäisen Oscar-ehdokkuuden.

3

Cazale menehtyi ja Streep työskenteli unohtaakseen surunsa. Vaikka hän jatkoi teatterityöskentelyä New Yorkin kaupunginteatterissa, vuonna 1980 Streep oli edennyt myös elokuvissa päärooleihin. Streep sai kehuja tuoreudestaan ja monimuotoisuudestaan. Todellinen menestys alkoi Streepin roolista elokuvassa Sofien valinta (1982). Streep palkittiin roolisuorituksestaan sekä parhaan naispääosan Oscarilla että Golden Globella. Elokuva sai lisäksi neljä Oscar-ehdokkuutta, kaksi Golden Globe -ehdokkuutta ja kaksi Bafta-ehdokkuutta.

Hollywood voi kohdella ikääntyviä näyttelijöitään julmasti, mutta kaupunki on ollut Streepille suosiollinen. Vaikka hänen uraansa mahtuu 1990-luvulla myös vähemmän menestyneitä komedioita, on palkintoehdokkuuksia sadellut pitkin uraa ja mielenkiintoisia töitä riittänyt. Viime vuosina Streep on myös ottanut aktiivisesti kantaa yhteiskunnallisiin asioihin ja avautunut haastatteluissa elämänsä salatummista puolista, kuten vanhemmuudesta, avioliitosta ja vanhenemisesta.

Vanity Fair -lehti on kuvaillut Streepia suurimmaksi elossa olevaksi näyttelijäksi. Onkin vaikea kuvitella elokuva-alaa ilman häntä. The Guardian -lehden Emma Brockes toteaa, että vaikka Streep onkin yksi maailman kuuluisimmista näyttelijöistä, hänen tekemisensä juuret lähtevät tavallisesta elämästä.

Liittyvä postaus

Pienten, mutta vaikuttavien roolien Maggie Gyllenhaal

Pienten, mutta vaikuttavien roolien Maggie Gyllenhaal

Maggie Gyllenhaal, oikealta nimeltään Margalit Ruth Gyllenhaal Sarsgaard, on amerikkalainen näyttelijätär. Hänet tunnetaan erityisesti elokuvasta ’Yön ritari’, jossa Gyllenhaal näytteli Batmanin lapsuuden ystävää Rachel Dawesia. Gyllenhaal on ollut mukana lukuisissa tunnetuissa elokuvissa ja vaikka roolit ovat usein olleet pieniä, ne ovat kuitenkin nostaneet hänet yhdeksi…

Nicole Kidmanin elämä ja ura

Nicole Kidmanin elämä alkaa jo seikkailulla, sillä hänen australialaiset vanhempansa olivat matkalla Havaijilla, kun Nicole syntyi. Hän sai siis automaattisesti heti Yhdysvaltojen kansalaisuuden. Nicolen suvussa on muitakin kansalaisuuksia, kuten irlantilaista sukua. Kidmanin perhe muutti takaisin Australiaan, kun Nicole oli neljä. Jo nuorena näyttelemisestä innostunut Nicole…

Emilia Clarken elämä ja ura

On aina hienoa nähdä, kuinka ahkera nuori ihminen saavuttaa tavoitteitaan ja pääsee urallaan eteenpäin. Sitä näkee julkisuudessa erityisesti näyttelijöiden ja laulajien keskuudessa. Emilia Clarke on yksi sellainen esimerkki, joka varmasti inspiroi tulevia näyttelijäsukupolvia vielä pitkään. Emilia Clarke on vuonna 1986 syntynyt englantilainen näyttelijätär, joka ponnahti…

Cameron Diazin elämä

Cameron Diaz on tuttu nimi monelle. Moni ehkä muistaa, että hänen uransa alkoi kertaheitolla vuoden 1994 The Mask -elokuvasta. Diaz on saanut sittemmin rooleja monista suurista elokuvista ja hän on saanut nimensä tunnetuksi ympäri maailman. Hän on päässyt työskentelemään muiden maailman suurten nimien kanssa ja…

© 2021 Naisurat.fi