• Seuraa meitä:

Kristen Stewart

Kristen Stewart syntyi Los Angelesissa Kaliforniassa 9. huhtikuuta 1990. Hänen tunnetuin roolinsa on Bella Swan Twilight-elokuvasarjassa. Stewartin perheeseen kuuluvat televisiotuottaja isä John Stewart, käsikirjoittaja äiti Jules Mann-Stewart, isoveli Cameron sekä adoptioveljet Dana ja Taylor.

6

Stewart, 25, aloitti uransa lapsinäyttelijänä, hänen ensimmäinen isompi roolinsa oli näytellä Jodie Fosterin esittämän naisen tytärtä jännityselokuvassa Panic Room (2002). Toisen roolinsa Stewart teki trillerissa Cold Creek Manor. Ensimmäinen päärooli hänellä oli elokuvassa Operaatio: Luvaton. Suuren yleisön tietoisuuteen Stewart nousi kuitenkin vasta Twilight-elokuvien myötä. Hän sai roolityöstään usieta palkintoja, kuten esimerkiksi MTV Movie Awardin vuonna 2009.

Twilightien jälkeen Stewart on tehnyt selkeää irtiottoa teinivampyyrielokuviin ja tehnyt haastavia rooleja mm. elokuvissa Clouds of Sils Maria, Café Society, Certain Women ja Personal Shopper. Stewart on kerännyt kriitikoilta kehuja mm. roolistaan  Clouds of Sils Mariassa, joka sai ensi-iltansa Cannes Film Festivalilla 2014.

7

Still Alice -elokuvassa Stewart näytteli Julianne Mooren rinnalla. Elokuvan ensi-ilta oli 2014 Toronto International Film Festivalilla. Jälleen kerran kriitikot ylistivät hänen roolityötään. Elokuva itsessään saa surumielisen tunnelman Julianne Mooren esittämän äidin joutuessa yhä enemmän Alzheimerin valtaan, mutta molempien naisten roolisuoritukset tekevät elokuvasta syvästi koskettavan ja hetkittäin myös hauskan.

Stewart kertoo Varietyn haastattelussa, että hän ei suunnitellut itselleen tietynlaista urapolkua. Hän kieltää, että Twilight olisi ollut jotain josta hänen olisi pitänyt pyrkiä pois päin. Stewart toteaa, että hänen ei ole tarvinnut taistella jotta hänet otettaisiin vakavasti. Hän kuitenkin myöntää, että tuntui oudolta nousta maailman maineeseen kun jokainen hänen tapaamansa ihminen tunsi hänet jo ennestään.

8

Stewartilla oli keväällä Cannesin filmifestivaalilla kaksi elokuvaa, Woody Allenin Cafe Society ja Oliver Assayasin Personal Shopper. Assayas kehuu Stewartin näyttelijäntyötä. Hän toteaa Stewartin tehneen kaiken mitä hän kirjoitti, mutta vieneen tarinan sen lisäksi kokonaan uudelle tasolle.

Jodie Foster, joka näytteli Stewartin kanssa tämän ollessa 11-vuotias kuvailee Stewartin suhtautuneen näyttelemiseen normaalina työnä jo tuolloin. Asiaan vaikuttivat Stewartin elokuva-alalla työskennelleet vanhemmat. Foster kuvailee, että Stewart oli täynnä lapsena olemisen riemua, mutta samaan aikaan Foster tunsi viettävänsä aikaa aikuisen kanssa.

Stewartia on usein kuvailtu varautuneeksi. Hän myöntää yhä olevansa hermostunut punaisella matolla ollessaan ja saattaa sen takia joskus näyttää pahantuuliselta kävellessään sitä pitkin. Stewart toteaa joutuneensa kasvamaan ja opettelemaan valtavan määrän asioita muiden ihmisten silmien edessä.

Stewart muistelee koe-esiintymistään Café Societyyn. Se oli ensimmäinen elokuva Twilightien jälkeen johon hän joutui hakemaan. Stewart toteaa roolin olleen haastava, sillä roolihahmon keveä energia on täysin päinvastainen Stewartin omaan olemukseen. Woody Allen pilkkasi kuvausten aikana sitä, miten Stewart sipsutti edes takaisin, mutta kehuu näyttelijättären olemusta. Allenin mukaan Stewart olisi 1940-luvulla kuulunut kuuluisien elokuvakaunottarien kuten Rita Hayworthin tai Elizabet Taylorin joukkoon. Stewartilla riittää tarinoita Allenista. Hän kertoo Allenin tiedustelleen aina kuvauspäivän jälkeen, minne näyttelijät aikoivat illalla mennä. Stewart kertoo, että Allen osaa myös mainiosti imitoida itseään.

9

Vuodet 2008-2013 Stewart seurusteli kanssanäyttelijänsä Robert Pattinsonin kanssa. Vuonna 2012 maailmalle levisi kuvia Stewartista suutelemassa ohjaaja Rupert Sandersia. Yleensä yksityiselämästään kovin vaitonainen Stewart esitti tuolloin julkisen anteeksipyynnön. Nyt hän viittaa tapahtuneeseen nimikkeellä ”skandaali”. Hän toteaa naisten olevan erittäin tuomitsevia toisiaan kohtaan, jopa eläimellisessä määrin. Pattinson ja Stewart paikkasivat hetkeksi välinsä, mutta erosivat pian lopullisesti. Tällä hetkellä Stewart seurustelee entisen assistenttinsa Alicia Cargilen kanssa.